Továbbképzés

Továbbképző tanfolyamok

  Továbbképző modulok leirása      Hol tanuljon hipnózist      Szakcikkek, referenciacikkek

Továbbképző komplementer hipnózis,

haladó hipnoterápia tanfolyamok

Az Egyesület oktatást nem tart, ezért a certifikált alapképzettséggel rendelkező hipnózist alkalmazók részére rendszeresen szervez NGH tobábbképzést külső nemzetközi oktató szervezetek által.
A továbbképző tanfolyamok célja, hogy a résztvevők haladó fokon gazdagítsák a hipnózis alkalmazásának lehetőségét.
A felkért nemzetközi oktató intézmények a továbbképzésben az alábbiakat oktatják:

 • az orvosi gyakorlatokban tesztelt hipnózisterápia módszereit,
 • az eredményes vezetői készségfejlesztés és személyiségfejlesztés lépcsőit,
 • a haladó teljesítménynövelő (mentális és sport) hipnoziscoachingot és
 • a természetes szülés, valamint meddőség és vetélés kezelését hipnózissal. 

 

Továbbképző modulok
Haladó komplementer hipnoterápia

KHE  Mentalista gyorshipnózis modul
M 6  Craniosacralterápia  & craniosacralterápia hipnózissal                       
M 7  Párkapcsolati- és szexuális problémák megoldása hipnózisterápiával
M 8  Parapszichológia a hipnózis segítségével (Pszi hipnózis) 
M 9  Érzelmek hatása a betegségek kialakulásában és megelözésében
M 10 Természetes szülés „NaturBirth“, a szülés fiziológiai lefolyása, és a hipnózis alkalmazása a modern szülés előkészítésénél és a meddőség és a vetélés kezelése hipnózissal

A továbbképző modulok elosztása ca. kettö – három éves időszakra vonatkozik.

Jelntkezés feltételei:

– hipnózis ismerete,  certifikált hipnózis oklevél (KHE, MHE, NGH, HTIA, ACHE, ABH, stb)
– hipnózis rendszeres gyakorlati alkalmazása
– Hipnózis NGH basic képzésben résztvevő (min. két oktatási egységgel)
  Jelentkezés : info@hipnozis-khe.com

Továbbképző tanfolyamok leirása

 

KHE M   Mentalista gyorshipnózis modul

Mentalista gyorshipnózis modul

Magyarországon egyedülálló mentalista gyorshipnózis modul az alapoktól a legfelsőbb szintekig. Ez a modul azoknak szól, akik használható tudást szeretnének első kézből, egy gyakorlott mentalistától, akinek szakterülete a gyorshipnózis és a szórakoztató hipnózis.

A modul alatt a résztvevők megtanulják pillanatok alatt gyorshipnózissal az egyéneket transzba vinni és ennek lehetőségeit akár a show hipnózisra átterelni.

A modul alapvetően a villámindukciókat, kisebb hipnózis trükköket, befolyásolási technikákat oktatja, de a hallgatók megismerhetik ezek alkalmazását a terápiában is.

 • A pretalk
 • Az un. set piece
 • Asszertiv magatartás a bemutató előtt és alatt
 • A testbeszéd fontossága
 • A megfelelő alanyok kiválasztása a szuggesztibilitás alapján
 • A szuggesztibilitás fokozása
 • Gyorshipnózis technikák csoportositása
 • Rapid indukciók ismertetése
 • Szuggeszciók helyes megfogalmazása
 • Gyorsmélyitési technikák
 • Show hipnózis trükkök ismertetése
 • Az ún. Super Suggestion
 • Váratlan helyzetek gyors kezelése

Előadó: Lovas Szabolcs mentalista

Előfeltétele az M1 modul elvégzése

 

M 6   Craniosacralterápia  & Craniosacralterápia hipnózissal

Az agyi-gerincvelöi folyadéknak, a liqornak, úgyanúgy mint a testben található más keringési rendszernek ritmusa, mozgása van.  A  ritmusban, a folyadék mozgási medrében létrejött akadályok miatt a test nem tud rendesen müködni, fájdalmak, funkcióbeli zavarok lépnek fel egészen az idegrendszeri problémákig.

A cranio-sacral terápia célja az agyi-gerincvelöi-folyadék anatómialag megfelelö folyását gátló akadályokat megszüntesse. Ezáltal az idegrendszer müködése helyreáll, a test egyensúlya visszaáll, újraszinkronizálódik.

Felhasználási területei:  traumás agyi és gerincvelöi sérülések, nyaki- hátfájdalmak,  egyéb fájdalmak, a motorikus idegrendszer koordinálásábanfellépö problémák, gerinc problémáknál, autizmus, hiperaktivitás, tinnitus (fülzúgás), dadogás, poszttraumás zavaroknál, gyermekkori zavaroknál, terhesség alatti és szülés utáni problémák, fejfájás, állkapocsizületi problémáknál, lelki nyugtalanság és feszültség feloldása, stress leépitése, félelem csökkenése, gyomor- és hasigörcsök.  A terápia gyöngéd, szeretet teljes és nagyon gyors hatású.

A cranio-sacrál terápia a hipnózissal való összekapcsolása non plusz ultra.

A lelki feszültségek, problémák, neurotikus esetek megoldásának egyedüli lehetösége
csak a mély pszichológiai hipnózis terápia. 

A kiscsoportos  ( max. 8 fö) tanfolyam résztvevöi megismerik a CST elméleti és gyakorlati alkalmazását.  A tanfolyam kevés elmélettel  és sok gyakorlattal kerül megtartásra.

A tanfolyamon elért tapasztalatok alapján a terapeuta képességei megsokszorozódnak. A tanfolyamunkat különösen orvosoknak, pszichoterapuetáknak és természetgyógyászoknak ajánljuk.

 

M 7  Párkapcsolati- és szexuális problémák megoldása hipnózisterápiával

Gyors változásokat élünk át, mely kiahat a kapcsolatainkra is. Az emberek jelentős része képes az alkalmazkodásra, de kellő önbizalom hiányában nem képes megelégedett, sikeres és erotikus életet élni.
A gyorsan változó helyzeteknek, a nagy kihívásoknak nem könnyü megfelelni. Jó szándékú igyekezetünket nem mindig értékelik megfelelően. Ezáltal könnyen elfog bennünket a feszültség, a stressz érzése és időnként a szorongás.

A párok gyakran felmerülő kérdése: mi szeretjük egymást, mi jól megértjük egymást, azonban az erotika és a szexuális vágy hiányzik. A kapcsolatokra jelemző manapság az erotikus elhidegülés. Azonban ezen könnyen lehet változtatni. Egy hosszabb kapcsolat időszakában is könnyen fenntartható a szexuális vágy és az erotikus vonzalom.

A lelki problémák nagyok sok esetben erősen befolyásolják a párkapcsolatot. Stressz, félelem, aggódás ugyanugy, mint a gyermek és serdülőkorban átélt sérelmek kapcsolati zavarokhoz vezetnek. Sőt mint Freud óta közismert a neurotikus betegségek, az étkezési zavarok, stb. oka a meg nem élt szexualitás.

Egyre több ember konfrontálódik ilyen nehézséggel, de seholsem találnak megoldást.
A probléma akut, és az nem lehetséges, hogy hónapokig ill. évekig sincs megoldás. Ebben az esetben a párkapcsolatokra kiadolgozott hipnózistechnika egy gyors változást tud nyújtani. A tanfolyam résztvevői megtanulják a személyiség újrafejlesztését, játékosan megváltoztatják a vonzási különbségeket és újból élvezetessé teszik az erotikus kapcsolatokat annélkül, hogy intim eseményeket a tanfolyamon kibeszélnének.

 

M 8   Parapszichológia, parahipnózis

Ez a tanfolyam minden bizonnyal a legérdekesebb tanfolyamunk egyike, hiszen a hétköznapi gondolkodáson és a terapeutikus hipnózist túllépve mélyebb bepillantást enged a tudatalatti képességeibe, amelyek az emberek számára évezredeken keresztül rejtélyt jelentettek.

A parapszichológiában lehtséges a hipnózistechnikák alkalmazása,  melyek az “általános” hipnózistól és hipnózistechnikáktól eltérnek. Ezeket a technikákat a tanfolyam alatt bemutatjuk és megbeszéljük.

Mivel itt önálló technikákról van szó, melyeket az eddig tanfolyamjaink alatt nem oktattunk. A rutinos hipnotizörök és hipnoterapeuták sem találkoztak még ilyen technikákkal, melyekkel saját hipnózisrepertoárjukat kibövithetik. 

Hipnózis mint a parapszichológia új régi technikája.

A hipnózis egyáltalán nem új jelenség a parapszichológiai kutatásban. Évszázadokkal ezelött már a kutatók különbözö hipnózis technikákkal végeztek kisérleteket, hogy a paranormális fenoménokat megmagyarázzák. Mint ismert nagy sikerrel, hiszen számos ilyen irányú nyilvánosságra hozott irás bizonyitja ennek sikerét.  Azonban ezt a kutatást, mint annyi mást leállitották, mert 

egyrészt kevés ember tudott hipnotizálni, másoknak nem volt lehetöségük ezt megtanulni. A hipnózist nem tudták kutatni, továbbfejleszteni.

A néptömegek hitetlensége és félelme a normálistól eltérö fenoménoktól kényszeritette rá azt a kevés kisérletezö személyt, hogy kutatásaikat kis csoportban folytassák.

A tudomány is zsákutcában volt. EEG vagy biofeedback készülékek nem álltak rendelkezésre, az agyi tevékenység kutatása még csak gyerek cipöben sem járt.

Az emberek évszázadokkal ezelött jobban befolyálhatók és elragatattottabbak voltak. Ezáltal azonban gyakran szem elöl tévesztették, az elért eredmények lényegét.

Manapság azonban ez már megváltozott. A neurológusok egyrésze is elismeri, hogy lehetséges paranormális fenomén. Eljött az ideje ennek a továbbkutatására. 

A tanfolyam  tartalma:
Jövöbe látás
Pszichokinézis, telekinézis
Telepátia
Hipnózis gondolatátvitellel
Kapcsolatok a túlvilággal
Távérzékelések

Fontos!
Csak akkor jelentkezzen erre a tanfolyamunkra, ha  pszichésen egészségesnek érzi magát  a rendkivüli dolgok fellépése, mint telepátia, vagy a jövőbe látás az Ön számára elfogadott jelenség.
A tanfolyam létszáma: max. 10 fő.

Filmek parahypnózisról :

Parahipnózis tanfolyam bevezető

Parahipnózis oktatás, telepátikus készség hipnózisban

Pszi-hipnózis gondolatátvitellel hipnotizálni

 

M 9  Érzelmek hatása a betegségek kialakulásában és megelözésében

A hipnózisoktatás anyagából már jól ismert, hogy a gondolatok és a gondolatok érzelmi ereje, vagy a testrészek megérintése különbözö pontokat gyógyítanak vagy megváltoztatnak.

Az érzelmek energiája folyamatosan befolyásolja a kellemes és kellemetlen helyzetek kialakulását. A gyermekkorban kialakult érzések rányomják bélyegüket az élethez való viszonyra. Az egyének sokszor ugyanolyan rosszul bánnak magukkal mint nevelőik vagy szüleik tették. Az érzelmek energiája terápiás példái rámutatnak a lelki fejlődés irányvonalára. A tanfolyam gyakorlatokkal rávezet arra, hogy a megbocsátó önszeretettel komoly változtatást lehet azonnal elérni.

Az onkologia területén ha az organizmus (élő szervezet) egy bizonyos stressznek és különösen krónikus stressznek ki van téve, akkor jön az összeesés és az egészséges állapot már nem tartható fenn.
Ettől a pillanattól lehetséges a rák vagy más súlyos betegség létrejötte.

Tapasztalat alapján mondható, hogy súlyosan megbetegedett pacienseknél nagyon mély emociónális problémák rejtőznek annélkül, hogy azok tudatosak lennének. Egy öntudatlan megbüntető tendencia és egy öntudatlan meggyőződés áll ezeknél a pacienseknél fenn arról, hogy  nem érdemlik meg a boldogságot és az egészséget. Mindezek mély emocionális megbetegedési okokat ábrázolnak, melyeket elősször fel kell oldani, mielött egyáltalán a gyógyulás megtörténhet.

A komplementer hipnozis feltáró terápia valamint az önhipnózis lehtőséget nyújt a prevencióra (megelőzés) és az egészség helyreállítására melynek elsajátítását a modul gyakorlatai nyújtják.
Az önhipnózis tematikus felhasználása valamint a hipnoanalízis feltáró gyakorlatai lehetővé teszik a stressz redukálását az öntudatlan konfliktusok ill. nem feldolgozott emociók mint a dűh, gyűlölet, méreg, félelem vagy bünhődés estén. Ezáltal a szervezet megterhelési foka süllyed és lehetővé válik a gyógyulás irányába történő átállás.

 

M10 Természetes szülés <NaturBirth> és a meddőség és vetélés kezelése hipnózissal

A szülés egy természetes folyamat. A szeretet, a szerelem ünnepe.

Ha ez a természetes folyamat valami oknál fogva, megszakításra kerül, ez mind a gyermekkorban, mind pedig a felnőt korban súlyos betegségekhez, pszichés problémákhoz vezethet.

Ha a születés a természettel összhangban történik, mind az újszülött csecsemő, mind pedig az anya egy csodáltos eseménynek lesznek részesei. A nyugati társadalom legféltettebb titkai közé tartozik, hogy egy szülés egy eksztázis élmény lehet és előre nem sejtett erőket hozhat felszinre. Ezt az állaptot a hipnózis csak fokozni tudja.

1922-ben már Magyarországon folytak kisérletek szülésnél a hipnózis alkalmazására. A II. világháború után Kievben és az akkori Leningrádban több ezer terhes anyukát készitettek fel a szülésre hipózissal. Az orosz orvostudomány meg volt róla győződve, hogy a hipnózissal lefolyt szülésnél sokkal kevesebb komplikáció lépett fel, sőt az anyatejre is pozitiv hatással volt a hipnózis.

Nyugaton egyre másra szaporodnak a szülőházak, ahol az anyák nyugodt körülmények között hipnózisban tudják megszülni gyermeküket, úgy ahogyan azt a természet akarja.

Ezen a tanfolyamon a résztvevők megtanulják, hogyan tudják:
a kismamáknak szülés elött a hipnózis és az önhipnózis technikáját átadni,
hogyan lehetséges a szülési fájdalmak csökkentése hipnózissal,
a szüléstől való félelem és feszültség csökkentése hipnózissal
önhipnózis technikák, önszuggeszciók a biztos szülés eléréséhez,  
a megfelelő légzéstechnikák segitségével kilélegzni a babát.

Meddőség és vetélés kezelése hipnózissal

Elvetélés átélése rettenesen fájdalmas. Nagyon komoly lelki sérüléseket és jövőbeni félelmet kapnak a házastársak, mely komoly hatással lehet a következő terhességre ill. a szülésre.
Tele vannak félelemmel, aggódással, nehogy a vetélés mégegyszer megismétlődjön, vagy netán nyomorék baba szülessen. Mélylélektani hipnózis jelenti az egyetlen segítséget ilyen tragikus helyzetben.

Egyre több házasságban problémát jelent a gyermekáldás hiánya. Minden kezelés ellenére, valami belső akadály van, ami meggáldolja a családi áldást.

A meddőségnél nem csak a testet kell kezelni.  Nagyons ok esetben pszichés okai vannak a meddőségnek, A nem azonosulás az anyai szereppel, a nagyfokú félelem az anyai szerep felvételére, vagy a férfi részéről fellépő apai szerep elutasitása mind – mind gátat jelenthet. Egyetlen terápia forma a mélylélektani hipnózis, mely fel tudja tárni a tudatalattiban levő gátakat. Ezek terápiás uton történő feloldása elősegiti a kívánt terhesség létrejöttét.

A mesterséges megtermékenyités mindeképpen stresszel jár. Ez mindenképpen nagy stresszt jelent a nők számára, főleg akkor, ha az első kisérlet sikertelen volt. Ennek hipnózissal történő leépitése elősegiti a siker.

A hipnózis a lelket terhermentesíti. A feszültségből lelki nyugalom, az idegességből és félelemből pedig tiszta öröm lehet. A gyermekáldás teljesülésének lehetősége a hipnózissal történt stresszleépitésssel megnagyobbodik.

Mind Amerikában, mind Angliában, mind Németországban terjed a  meddőség hipnózissal való kezelése.

Ezen a tanfolyamon a hallgatók megtanulják, hogyan tudják a lelki sérüléseket hipnózissal megkeresni, feltárni és feloldani. Megismerik azokat a technikákat, mellyel a mesterséges megtermékenyités sztresszét leépitik és megvalósulhat egy egészséges terhesség és szülés.

 

 

Hol kezdjen hipnózist tanulni?
Felmerülő kérdések,
mielött egy hipnózis oktatásra, tanfolyamra jelentkezik

Az utóbbi időben gomba módra szaporodnak a hipnózis oktatással foglalkozó intézetek számai. Melyik intézetnél kezdjem el a hipnózis tanfolyamot – automatikusan felvetődik a kérdés.

A legrosszabb ami történhet, hogy befizeti a sok pénzt, rászánja az időt és kiderül, hogy az átadott ismeretek alapján a hipnózis nem működik, nem érti még meg a hipnózis elméletet, problémát jelent a kliens visszahozatala a hipnózisból, ha nem akar kijönni, stb. Így elmegy a kedve az egész dologtól, holott nagyon régi vágya és álma volt, hogy tudjon hipnotizálni.

Felemerülő kérdések a hipnózis intézet oktatóiról

A hipnózis oktatók rendelkeznek-e egyetemi mély szintű pszichológiai elméleti és gyakorlati ismerettel tudással?

Rendelkeznek saját rendelővel, ahol nap mind nap kliensekkel foglalkoznak?

Rendelkezik az intézet oktatási engedéllyel és oktatója minősitett hipnózis tanári végzettséggel?

Milyen nemzetközi hipnózis szervezeteknél aktiv tagok az oktatók?

Tartanak-e esetleg külföldön hipnózisról előadást vagy résztvesznek  nemzetközi hipnózis kongresszuson, konferencián.

Ahol a válasz nem, gondolja csak el, hogy valaki meg akar tanulni repülőgépet vezetni.
Nem elég az oktatás során, hogy a tanár csak a szimulátornál a manővereket ismeri, ezeket a valós életben is a nagy gépeken is ismerni kell.

Milyen hipnózistananyagot tanít az intézet?

A hipnózis oktatás után tudja-e a tanultakat teljes biztonsággal alkalmazni? Pl. egy fóbiát sikeresen kezelni?
Tudja-e a tanultakat biztonságosan és céltudatosan felhasználni a siker és a probléma megoldása érdekében. Az érzelmekkel való biztos eljárás meghatározó a siker érdekében, hogy a kliens a hipnózis ülések után a traumákat fel tudja oldani.

Célja az oktatásnak a mély hipnózis (szomnambulizmus) elérése? Gyakran lehet hallani, hogy egy könnyü fokú transz elérése elegendö a terápiához. A hipnózis koronája a hipnoanalizis, mely csak a mély hipnotikus állapotban, a szomnambulizmusban, müködik.

A hipnózis tanfolyamok után képes-e Ön a kliensnél rövid idön belül a szomnambulizmus állapotát elérni. A technikák átadásra kerültek-e az oktatás során?

Hipnoanalizis képezi-e a hipnózis oktatás tárgyát? Vagy esetleg csak mellékesen kerül megemlítésre?

A hipnózis oktatás során elsajátitható magas szintű technikákkal azonnal el lehet-e érni, hogy a kliens a problémáját kevés (1-5) ülés alatt megoldja?

A hipnózis tanfolyamokon tanulja-e az önhipnózist? Ez a lehetőség biztositja a mindennapi egészség és a személyi fejlődés fokozását.

A hipnózis oktatás során egy biztos és eredményes hipnózistechnika került-e átadásra? Tudja-e a kliensnél a hipnózis során az imaginációs képeket alkalmazni, vagy a tanfolyamokon még mindig a direkt szuggeszciókat alkalmazza a problémák megoldására?

Az átadott hipnózis anyag és ismeret egyszerű-e és követhető-e, olyannyira, hogy min. 100 óra tanitással eléri azt a célt, hogy a kliensekkel sikeresen tudjon dolgozni. Néhány nemzetközi intézetnél többszáz órán át oktatják a hipnózist (200 – 500 óra). Sok hallgató ezen tanfolyamok után még mindig nem kompetens a kliensekkel sikeresen dolgozni.

A hipnózis tanfolyamok után megvalósult-e az az elképzelése, hogy meg tudja nyitni a saját rendelőjét, vagy tanácsadó szolgáltatását?

 

 

Szakcikkek, referenciacikkek

 • Szexuálpszichológiai hipnózisterápia, hipnózis a gyönyörért
 • A legtitokzatosabb utazás

Szexuálpszichológiai hipnózisterápia
Hipnózis a gyönyörért

Úgy tűnik, igaz, hogy minden az agyban dől el: az is, hogyan, mikor és milyen körülmények között érkezik az eget rengető gyönyör.

A hipnózis mentőkötél lehet a szexuális zavarokkal küzdő emberek számára, hiszen akadhatnak olyan sérülések, elakadások, amelyeket a tudatalatti olyan mélységeibe gyömöszölt a kétségbeesés, hogy onnan csakis óvatos módszerspecifikus szexuálpszichológiai hipnózis terápiával lehet előcsalogatni.

Szakértőnk, Marton Ildikó pszichológus, hipnózis terepauta:

A hipnózis szexuálpszichológiai háttérrel alapvető segítség lehet olyan emberek számára, akiket szexuális területen „bántalmaztak”, megaláztak, molesztáltak, esetleg megerőszakolták őket. A gyerekkor sérülései is remekül feldolgozhatóak a hipnózis segítségével.

Egyik páciensem, Anna már a negyedik x-et taposta, amikor végre segítséget kért. Kiderült „nincs baja a szexszel”, csak éppen az ejakulálás pillanata, az ondó az, ami számára visszataszító. Ez az „ellenállás”, az, hogy gusztustalannak érezte a szex egyik legmeghatározóbb elemét persze meg is pecsételte a kapcsolatait. A férje mellett, aki szex közben természetesen ejakulált, olyan „szeretőt” keresett magának, akivel a szex minden mozzanatát élvezhette az ejakuláció, taszító élménye nélkül.

Hipnózisban kiderült, hogy egy alkalommal, amikor még egészen kicsi gyerek volt, a testvérével belopóztak a szüleik hálószobájába, és „feltúrták” a szülők ágyát. Sajnos nem voltak túl gondosak, vagy előrelátók a szülők, mert az éjjeli szex nyomai, többek között spermával teli óvszer is volt az ágyban, amit a gyerekek megtaláltak. A használt óvszer szaga, az akkor érzett undor égett bele mélyen a páciens lelkébe, és akadályozta meg abban, hogy párjával élvezhesse a szex teljességét.

Egy másik páciens, nevezzük Margónak, ennél sokkal súlyosabb élményt őrizgetett. Margónak komoly gondjai voltak a szexszel, nem tudta elengedni magát az ágyban, képtelen volt „megengedni” magának, hogy élvezhesse a szexszel teli érintéseket.

Hipnózisban képes volt felidézni a probléma okát. Kiderült, hogy egy alkalommal a szülei a nagymamára bízták, aki a felügyeletet továbbpasszolta a „nagybácsinak”. A nagybácsi pedig kihasználta a lehetőséget és az akkor alig három éves kislányt szexuálisan inzultálta. A bugyijába nyúlt, tapogatta, izgatta a kislányt. Olyan mélyen bevésődött a szégyennel, fájdalommal teli esemény, hogy hipnózis közben Margó egyszer csak felkiáltott: ….érzem, hogy bűzlik a sörtől. Minden mozzanat és érintés, a borosta karcolás és a szagok beégtek és átugorhatatlan akadállyá váltak a páciens egészséges szexualitása előtt.

A gyönyör „hívásra” megérkezik

Szakértőnk úgy látja, hogy a hipnózis nem csak akkor kiváló módszer, ha problémát kell megoldani a szexualitásban, de akkor is pazar eszköz, ha „csak” élmény-dússá, intenzívebbé szeretnénk tenni az erotikát. A hipnózis segítségével például csak az agy segítségével el lehet jutni a csúcsig. Ezt a különleges hipnózisterápiát oktatja Marton Ildikó és Victor a (KHE) komplementer hipnózis egyesületi tanfolyamán.

„Segédeszközök nélkül, akár akkor is, ha nélkülözni kell a partnert, a hipnózis segítségével képesek vagyunk érzéki körülményeket, hátteret „varázsolni” az önkielégítéshez. Ráadásul a csúcsra érhetünk úgy is, hogy egy mozdulatot sem teszünk érte, mert az agyunk mindent megteremt az orgazmus eléréséhez.

A hipnózisban megejtett szex –bár úgy tűnhet – hogy csupán fantáziánkat használjuk-  jóval több a puszta képzelőerőnél. A hipnotikus utazás során ugyanis érzékszerveink kiéleződnek, és hihetetlenül színes és erős „ingerekkel” kényeztethetjük magunkat.

Ehhez azonban érdemes elsajátítani a hipnoterápiás technikát és ezután mindezt ugyanis a megtanult önhipnózissal tudjuk megvalósítani.

Bea, 31 éves

„Eszembe se jutott, hogy az erotikában is ilyen klasszul „használható” a hipnózis. Nekem a stressz-oldáshoz kellett a technika. Akkoriban sok feszültség volt a kapcsolatomban és a munkahelyen is, úgy éreztem a „sima” meditálás már kevés. Mélyebbre kell nyúlnom ahhoz, hogy oldani tudjam a mindennapos görcsöket, így találtam rá a hipnózisra, az önhipnózisra.

Egy alkalommal egyedül voltam otthon, nem is volt túl jó kedvem, lazításra vágytam. Gyújtottam pár gyertyát, és a tanult módon egyre mélyebbre és mélyebbre „merültem” . valami nagyon szépre vágytam, vízre, illatokra, és bevallom arra, hogy megint szexinek, csodaszépnek, vonzó nőnek érezhessem magam. A hipnotikus utazásom ebbe az irányba kanyarodott. És egy idő után „megengedtem magamnak”, hogy élvezzem nőiségem minden ajándékát, és érezni kezdtem, hogy az agyam által megteremtett szellő cirógatja, tenger nyaldossa a combomat. Éreztem a víz sós illatát, a madarak vijjogását, azt is, ahogy a nap karcolja a bőrömet. Minden porcikámban éreztem és élveztem, hogy nő vagyok, hogy szép vagyok, hogy szerethető vagyok. Azt nem állítom, hogy sose érzett gyönyörben csúcsosodott ki a dolog. De mégis: intenzív, hosszúra nyúló, fantasztikus orgazmust éltem át. Életemben először úgy, hogy se pasira, se a kezemre nem volt „szükség”.

Azóta rendszeresen „gyakorlom” a hipnózisos erotikát. Sőt egy alkalommal az új páromat is beavattam mindebbe. Ő hipnózison kívül maradt, csak megfigyelte, mi történik velem. Máskor a hipnózis egy felsőbb, kicsit „felületesebb” rétegébe vittem magam, úgy szerelmeskedtem a párommal. És elképesztő volt érezni, ahogy minden gátlás, máz, tanult „ellenállás” eloszlik a hipnózis segítségével.”

A párkapcsolati nehézségek, szexuális problémák jelentős része szexuálpszichológiai hipnózisterápiával megszüntethető. Amennyiben úgy érzi, hogy szexuálpszichológus hipnoterapeuta segítségre van szüksége jelentkezzen a kontaktra klikkleve.

(Kassai Tini, Origo 2013)

 

A legtitokzatosabb utazás 

 Máig misztikus köd lebeg a hipnózis körül. Úgy tűnik, senki sem tudja, valójában mitől működik a dolog, de erejére és az élet ezer területén megnyilvánuló pozitív hatására egyre többen ébrednek rá.

A hipnózis ősidők óta kíséri az emberi életet. A beavatottak már a történelem legelső időszakaiban alkalmazták fájdalomcsillapításra, gyógyításra, jogos vagy oktalan félelmek űzésére egyaránt. A legkevésbé sem volt mulatság tárgya, hiszen a hipnózisra sokszor a túlélés érdekében volt szüksége egy-egy közösségnek, létezését és erejét pedig eszük ágában sem volt megkérdőjelezni. Csak élvezték a hipnózis adományait.

Később, a társadalmi változások következményeként kényelmetlenné vált a tudás, és minden, ami a hipnózissal, mint varázslattal volt összeköthető, az bűnné vált. Egy kalap alá került a hipnózis a többi megmagyarázhatatlan, mágikus történéssel, és évszázadokig lehetetlen volt eldönteni, hogy az, aki mégis hajlandó volt előhúzni a kalapból és megmutatni ezt az erőt, az csaló, őrült, „mágus”, vagy csak egy olyan ember, aki bátrabban meri használni egy teljesebb élet érdekében, az emberi létezésből fakadó, titokzatos energiákat.

 

Hogyan hat a transz a mindennapi életünkben  

Pedig a hipnózis tudatos döntéstől függetlenül is átszövi életünket, kitéphetetlenül része annak, még akkor is, ha millió és millió ember sorsa pereg úgy le, hogy soha nem eszmél rá, hányszor és milyen helyzetekben segített rajta ez az ősi módszer.
A hipnózist ugyanis szinte napi szinten használjuk önmagunkon és a környezetünkben élő többi emberen egyaránt.

Hipnózisban vagyunk akkor, amikor olyan „mélyen” olvasunk, hogy érzékszerveink számára eltompulnak a külső ingerek. Nem érezzük az idő múlását, nem halljuk a zajokat, olyannyira, hogy időnként csak a harmadik szólításra „eszmélünk föl”, vagy arra, ha valaki megrázza a vállunkat.

Gyerekként különösen könnyű „transzba” esni, a kicsik olyan 10 éves korig kifejezetten érzékenyen reagálnak a hipnózisra, valamint az önhipnózis is könnyedén- bár teljesen tudattalanul- működik náluk. Elég, ha csak a mesehallgatásra gondolunk, milyen elragadtatással hallgatják meg újra és újra ugyanazt a mesét. Nem véletlenül, a hipnózis a tudatalattira hat és a tudatalatti imádja az ismétlést. Ráadásul a mesék- és különösen a népmesék valóságos mágikus szövegként működnek. Az első mondattal: „egyszer volt, hol nem volt” indul a hipnotizálás, majd a cselekmények (és a mágikus számok) ismétlésével erősödik, mélyül a hipnotikus hatás, hogy az utolsó mondattal: „Itt a vége fuss el véle”- törjön meg a hipnózis varázsa.

A legszebb példa azonban egyértelműen az, amikor egy anya dúdolva ringatja gyermekét. Valójában azokban a percekben vagy félórában nem csak a kicsi, az anya is hipnózisban van, és a dallammal kísért, ringatásos hipnózis a legfinomabb, legtisztább hipnotizálás, amely egyik embertől a másik felé elindulhat. És a legszebb példája is a hipnózis valódi céljának, hiszen a hipnózis pontosan azért létezik, hogy az emberek közötti szeretetkapcsolatot elősegítse, megerősítse. Amikor hipnózisba viszünk egy másik embert (vagy önmagunkat), annak feltétele a kölcsönös elfogadás, az egymás felé érzett mélységes bizalom és egy közös cél megjelölése, amely szituációtól függetlenül csak pozitív, csak előremutató lehet. Önmagunk vagy a másik személy megnyugtatása, görcseinek oldása, félelmeinek, fájdalmainak enyhítése, vagy éppen belső én-erejének fokozása.

Sokan azonban legfeljebb színpadi attrakcióként ismerik a hipnózist és éppen ezért vagy komédiának vélik, vagy éppen félnek tőle, aggályaik támadnak, hiszen senki sem szereti, ha –különösen közönség előtt- egy másik ember akarata nyomán nevetség tárgyává válik. Éppen ezért sok vád éri a színpadi hipnózist (is), azt azonban el kell ismernünk, hogy ha mást nem is tett a színpad és a reflektor, de legalább újra emberközelbe tudta hozni a hipnózist.

Dr Marton Viktor, és Marton Ildikó pszichoterepauták és klinikai hipnoterpauták, a Komplementer Hipnózis Egyesület (KHE) vezetői, több évtizedes szakmai munkájuk során a hipnózist, mint az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben alkalmazható terápiás módszer megismertetését tűzték ki célul.

A hipnózis számukra nem csak terápiás munkájuk szerves része, hiszen ezernyi beteget gyógyítottak már meg, vagy indítottak el egy élhetőbb létezés felé e módszer segítségével, de tanítják is a hipnózist, a természetes gyógyító erők alkalmazására nyitott emberek felé.

Erőfeszítéseik nem maradnak eredmény nélkül, hiszen Európa számos országában, köztük Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a hipnózis egészségügyi és más területeken való alkalmazási lehetőségek iránt.

Előadásaikon orvosok, közgazdászok, pedagógusok, pszichológusok, pszichiáterek vesznek részt (bár nincs meghatározott diplomához kötött „alapfeltétel”, a tanulás lehetősége mindenki számára adott), hogy szakterületükön új, nagyon hatékony eszközként képesek legyenek felhasználni a hipnózist.

 

Miért használ a hipnózis 

Egyik hallgatójuk, egy fiatal gyermek fogorvosnő, Imola így fogalmazott:

„Nekem egyszerűen életbevágó, hogy megtanuljam alkalmazni a hipnózist. Miért? Hogy ne törjön össze minden nap a szívem, amikor a fogászati beavatkozástól rettegő kicsi páciensekkel „hadakozom” Kell ez a módszer a gyerekek megnyugtatására, félelmeik elűzésére és azért, hogy a lehető legkisebb fájdalom okozása mellett, traumamentesen tudjam őket gyógyítani.”

Egy másik fogorvos, István, aki felnőtteket kezel szintén a stressz, a félelmek oldása miatt barátkozik a hipnózissal.

Egy magas pozícióban lévő üzletember, Endre viszont alkalmazottai mentális kiegyensúlyozottsága miatt ismerkedik a módszerrel. Szeretné, ha a vállalkozásában dolgozó emberek stressz-mentes közegben tudjanak teljesíteni. Ám nem csak  „teljesítményfokozó” eszközt lát a hipnózisban, hanem egy olyan lehetőséget, amely segítségével munkatársai oldottabbá, kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé válhatnak.

Anna számára is, aki életvezetési tanácsadóként dolgozó mentálhigiénés szakember, reményteli új módszer a hipnózis elsajátítása, hiszen olyan emberekkel dolgozik, akiknél kulcskérdés önmaguk mélyebb megismerése, és életük megváltoztatása.

Zsuzsa kreatív munkájához keresett megfelelő eszközt, és mivel a hipnózis a tudatalatti mélyére szalad, ő az hipnózisban (önhipnózisban) művészi tevékenysége kiteljesedésének lehetőségét látja.

 

A hipnózis mindenkié!

A hipnózis tanulható, bárki számára elsajátítható módszer, és ha nincs vele más cél, „csupán annyi”, hogy önmagunk életét egészségesebbé, szebbé, nyugodtabbá varázsoljuk, már megéri a befektetett energia.

Amit veszíthetünk, az legfeljebb a hipnózis misztériuma, hiszen a hipnózissal mélyebben ismerkedők számára egykettőre kiderülhet, hogy a hipnózis nem varázsigék mormolásával és nem mágikus érintéssel hat, még akkor sem, ha fontos a „kimondott” szó, vagyis nem mindegy a hipnotikus utaztatás során mit mondunk és mikor, ahogy az sem elhanyagolható körülmény, hogy milyen módon érintjük meg az általunk hipnózisba „ringatott” embert. 

Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy a hipnózis nem játék, és ha nem tartjuk be az alkalmazása során kötelező egészségvédelmi (és morális) szabályokat, akkor komoly károkat okozhatunk az általunk hipnózisba vitt személyeknek, valamint csak olyan ember segítségét fogadjuk el, aki a „kötelező” bizalomfaktor meglétén kívül, dokumentáltan tudja igazolni szakértelmét.

Milyen területeken tudunk segíteni vagy kérhetjük hipnoterapeuta, vagy hipnocoach segítségét?

 

Például függőségek felszámolásánál: dohányzás, alkohol, táplálkozási zavarok, (fogyókúránál is), de segíthet szorongások oldásánál, a fájdalmak csillapításánál, szexuális zavarok esetén, valamint a teljes személyiség fejlesztésében, a teljesítményfejlesztésben egyaránt. 

Hipnoterapeuta segítheti a „múltbéli utazásokat” is, utazás a gyerekkorba- gyermekkori traumák feldolgozása érdekében, és aki nyitott erre, a hipnózis segítségével- elmúlt életeiből is áthozhatja azokat az élményeket, tapasztalatokat, amelyek elősegíthetik jelen helyzetének megértését. 
(Kassai Etelka: Hipnózis a legtitokzatosabb utazás, Origo 2012)

 

Hamis hipnoterapeuták?

Egyre másra tünnek fel Europában olyan doktor titulussal rendelkezö  terapeuták, akik Amerikában szerezték diplomájukat és doktoráltak.

Egy látszólagos, nem akkreditált egyetemen szerzett doktorátussal csapta be “áldozatait” egy hipnozisterapeuta Svájcban.

A hamis “doctor úrnak” amerikai tartózkodása alatt jött az ötlete, hogy az
American Institute of Hypnotherapie  (AIH) klinikai hipnózis tanfolyamát elvégezze és csak az intézményhez kötött, de akadémiailag nem elismert doctor titulust szerezzen és ezzel egy hamis hipnozis iskolát nyisson magának. Igy is tett.
Vissza tért Svájcba és megalapitotta hipnózis iskoláját ahova orvosok, pszichoterapeuták tömegesen mint kollegájukhoz jelentkeztek.

Ezt a játékot folytatta a hamis doktorúr mindaddig amit egy orvos kollega kérte töle az orvosi diplomáját. Nincs az a titok ami ki nem derül. A hamis hipnozistanárnak csak középfokú iskolai végzettsége van.

Amerikából jöttem, mesterségem címere  hipnoterapeuta –

 – vigyázat sarlatán vagyok! –